Tuesday, March 9, 2010

Kuih Pau

Kuih pau! Kuih pau! Mari mari...

Kuih Pau ni dinner kami berdua semalam. Ni first time buat ni. Selama ni tak berani nak buat sebab kebanyakkan resipi pakai tepung pau atau tepung hongkong, mana la nak dpt kat sini. Baru ni jumpa banyak pula resepi yang pakai tepung gandum biasa, so boleh la nak cuba. Cuma orang kata kalau pakai tepung biasa, pau jadi kekuningan, tak gebueww gitu.

Pau ni inti kari ayam, kertas tu pulak baking paper yang dipotong kecil-kecil.

Dah lama periuk kukus ni sampai dari mesia, ni baru berpeluang nak guna. Hehe..

Ni pau yang dah siap kukus, kembang semangkuk you! Tak budget nak kembang, seb baik tak kukus ramai-ramai sekali, kalau tak memang melekat la jawabnya pau-pau ni. Alhamdulillah dough menjadi. Paling penting, dough ni dah sejuk pun masih lembut.

 This time mami mungkin terlalu tamak, roll dough sampai nipis lepas tu taruk inti bebanyak, so bila kembang, bertambah nipis la dough tu. Apa pun, pau ni tak macam beli di kedai, hehe..kalau beli kat kedai, kulit pau bukan main tebal, inti ciput saja. Pau ni inti membuak-buak, seb baik tak pecah..hehe.

Mamak baru first time makan kuih pau ni, katanya dia kena setting lidah sikit, sebab kat Jerman ni ada juga kuih kukus, nama dia Dampfnudel, rasa sebijik macam kuih pau, cuma takdak inti, makan pulak dengan sos vanila dan blueberry compote. So bila makan kuih pau inti kari, dia terasa confuse sekejap..haha.

----------------------------------------------------------------------


Pau dough:

250g All purpose flour, diayak
12g Fresh yeast,
1/2 teaspoon salt
2 teaspoon baking powder
3 tablespoon sugar
2 tablespoon shortening (I use veg oil)
125ml warm water *

Method:

Sieve flour, salt and baking powder into a bowl. Mix with sugar. Make a cavity in the middle of the flour mixture and crumble yeast into the cavity. *Pour in some of the water and start kneading. Add the shortening and knead further. *Only add more water if the dough is too dry, you dont have to use up all of the water. Knead until it becomes a soft pliable dough. Place in a bowl, cover with damp cloth and let rise for 30 minutes at a warm place. 

After the dough has doubled in size, knead to release the gas in the dough and roll into a log shape. Cut the dough into 6 portions and roll each portions into a ball. At this time, you can prepare the steamer on your stove. I use the rolling pin to flatten the dough into a round shape, fill the dough with filling and use fingers to gather up the edge and pleat to seal the pau. Place the pau on a small piece of paper (I use baking paper). When the water in the steamer boils, steam them for 10-15minutes.

7 comments:

Anonymous said...

salam mami, wow jauhnya kuih pau ni pergi.. baguslah dah pandai tu ,nampak comel n gebu sesangat mesti sedap tu.yalah bila kulitnya nipis n intinya melimpah ruah,pasti sedap..

Amy said...

yup babe aku pon penah try pau german xsdp arh..manis! kalo pau kita ade kari/kacang kat dlm kan hehe..rajin hang mengepau. da start kelas nnt tiada mase bgmu dah hahaha

Ajzie said...

cantikss dan gebusssssss..

p.s
hari tu dah tgk2 pengukus yg 30cm di Kedai Asia.. tp last wk nak beli dah dijual plaks.. tp akan dtg nnt dia kata.. hehehehe

mami said...

Salam Mak Cik Yam,

:) timakasih...boleh la nak makan, yang penting inti banyak kan?..hehehe


Hi Amy,

aku pun pernah makan dampfnudel tu..pelik aa jugak makan ngan sos vanila..tapi aku baham jer..hehe..

Hi Kak Azi,

Danke!

pengukus kat kedai asia tu yang buluh tu kot?..org kata yang tu lagi bes untuk buat pau..:)

hunnybunny said...

wow...i love pau
silalah bukak kedai makan kat germany..rela ku jadi waitress di restaurantmu tp gaji engineer yek
...p/s:nanti ble wat bekal bawak pi skolah :P

Eine Frau aus Botnang said...

Hi Mami,

Pau ni my hubby punya feberet jugak ni. Cantek naik gebu Pau Mami! Tulah tepung biasa dah cukup dah, tak yah nak carik tepung hongkong suma tu kan? Fasha pun dah lama tak buat.

mami said...

hi hunny,

taktau pun yang hang suka makan pau..hehe..cool..i prefer pau ayam than red bean..:)

my cooking skills are not good enough to bukak restaurant..but if you want to be waiter here..banyak kedai kat sini nak pakai orang..hahaha..not sure bout the gaji though..


hi Fasha,

thank you2!..my pau gebu ikut tuan..haha.. dulu tak berani nak wat..since most recipe pakai tepung hongkong, tepung pau blue key..hehe..manala nak dpt kan?..sronok dpt buat pakai tepung gandum saja..hehe